Bastionul Tesatorilor este unul din bastioanele cetatii orasului Brasov. Este situat la sud-vest, avand o suprafata aproximativa de 1.616 mp.
Turnul aparat se evidentiaza deoarece a fost construit in doua etape de-a lungul istoriei. Mai exact bastionul a fost construit intre anii 1421 – 1436 si anii 1570 – 1573.
De ce Bastionul Tesatorilor?
In primul rand au fost construite primele doua etaje ale bastionului. La primul nivel au fost amenajate guri mari de tragere pentru folosirea armele de foc de calibru mare, precum si cu gauri pentru aruncarea materialelor incendiare.
Intre 1570 si 1573 a fost ridicat cel de-al treilea etaj si ultimul nivel al constructiei. Intre 1750 si 1910 au fost executate importante lucrari de restaurare, dupa ce bastionul se prabusise partial in 1701. In 1908, dupa ce a slujit mult timp numai ca depozit, bastionul a capatat cladirea adiacenta. Din ce in ce mai mult este folosit pentru petreceri si mai ales concerte de opera, datorita extraordinarelor calitati acustice de care da dovada.
Galeriile superioare, construite intre anii 1570 – 1573, erau destinate armelor de calibru mic. Acestea puteau fi folosite prin gurile de tragere inguste, de forma circulara, prezente pe tot parcursul traseului galeriilor de tragere.
Au fost ridicate doua turnuri de veghe destinate corpului de garda, Acesta era dator sa supravegheze orasul atat din punct de vedere militar, cat si din perspectiva observarii unor eventuale incendii.
In 1950, in interiorul bastionului s-a amenajat Muzeul Tarii Barsei, in care este expusa macheta vechii cetati a Brasovului si a Scheiului asa cum arata la sfarsitul secolului al XVII-lea. Aici gasiti si arme si produse ale breslei tesatorilor.
Dupa prabusirea turnului din nord-est, in urma cutremurului din 1710, a fost ridicat bastionul actual (1750).
Dupa restaurarea din anul 1910, Bastionul Tesatorilor a devenit muzeu.
In prezent, aici este prezentata expozitia permanenta ,,Cetatea Brasovului si fortificatiile din Tara Barsei”. Aceasta a fost amenajata in septembrie 2001. Principalul punct de atracţie este macheta Cetatii Brasov realizata in anul 1896 si macheta cartierului Schei, atasata ulterior.