sevastia1-465x390

La data de 9 martie in calendarul ortodox sunt pomeniti cei 40 de mucenici din Sevastia. Acestia au fost martirizati in Capadochia in timpul imparatului roman Licinius. Acestia erau ostasi, iar conducatorul lor miltar se numea Agricola, un aspru luptator impotriva crestinilor.

Acesta afla ca un grup de 40 de ostasi din subordinea sa a refuzat sa se inchine idolilor. Afland ca sunt crestini, le-a ordonat sa isi lase credinta. In numele celor 40 a raspuns Chirion, cel mai mare in grad dintre ei: ,,Cum am luptat si am biruit pe vrajmasi, pentru imparatul pamantesc, tot asa vom lupta si pentru imparatul ceresc, impotriva vrajmasilor Lui”.

Neputand sa ii convinga sa renunte la credinta in Hristos, Agricola a ordonat ca cei 40 de tineri ostasi sa fie obligati sa intre — dezbracati — in lacul Sevastia, care era in acea perioada a anului aproape inghetat. Unul dintre ei nu a rezistat si a iesit din lac, dar, intrand in baia calda cu care erau ademeniti cei din lac, a murit. Numarul mucenicilor s-a completat cu unul dintre cei care ii pazeau. Acesta, vazand taria martirilor, s-a declarat si el crestin si a intrat in lac, alaturi de ceilalti. Dupa ce au fost scosi din apa, martirilor li s-au sfaramat gleznele, apoi au fost arsi de vii.

Ziua de 9 Martie – Mucenici

Ziua de Macinici (9 martie) marcheaza inceputul anului agrar, limita intre iarna si vara. Acum se incheie zilele reci ale babei Dochia cand, conform traditiei aceasta moare si se transforma in stana de piatra. Urmeaza vremea calduroasa din zilele Mosilor.

Mucenicii sfintii_mucenici_traditii_obiceiuri_9_martie_72311500

Azi este ziua in care gustam din mucenicii preparati de bunica, dar si ziua in care traditia populara spune ca trebuie sa bei 40 sau 44 de pahare cu vin. Traditia populara spune ca azi e bine sa aprinzi focul prin curti si gradini. Acesta are rol purificator si protector. In unele zone se bate pamantul cu maiul pentru alungarea frigului si scoaterea caldurii.

In satele bucovinene se faceau praznice ocazie in care se dadea pomana celor adunati. Acestia primeau cate un colacel, lumina aprinsa si un pahar cu bautura. Oamenii credeau ca vinul baut la Macinici se transforma de-a lungul anului in putere de munca.

In Brasov, mai exact in Sacele, localitatea de langa Brasov, in fiecare an la data de 9 martie se organizeaza la Muzeul Etnografic o demonstratie de preparare a macinicilor. La acest eveniment participa elevi de la scolile din Sacele. Sub o indrumare atenta acestia fac niste preparate delicioase. Daca nu pregatiti acasa, luati-va copiii si veniti la Brasov pentru ca acestia sa invete din tainele prepararii macinicilor.

2_6_art_mucenici-moldovenesti-6 mucenici-muntenesti1_02749800