La cetate se poate ajunge de pe strada numita Dealul Cetatii. Ea este inconjurata din toate partile de padure, asa ca cetatea nu se vede de pe strazile aglomerate ale Brasovului.
Pentru a ajunge in varf, la Cetatuie, exista 2 variante. Prima este data de posibilitatea de a ajunge aici cu masina, iar cea de a doua la pas.
Din dreptul indicatorului cu „Cetatuie” niste trepte urca alene prin parc, pierzandu-se printre copaci. Pentru varianta pe jos se urca aceste trepte pana se ajunge pe strada Mihai Eminescu de unde se ia la stanga. Intrarea in cetatuie este gratuita si nu cred ca am vazut vreodata vreun program de vizitare.
Scurt istoric Cetatea Brasov
Cetatea are forma de patrulater, cu bastioane italienesti in colturi care propteau deasupra turnurile de aparare. Cetatea a avut ca si cale de acces o singura intrare care se facea printr-un pod mobil. Cetatuia a slujit drept adapost pentru brasovenii nevoiti sa fuga din calea habsburgilor. Nesansa face ca garnizoanele habsburgice sa ocupe cetatea, si, astfel instalati, au asuprit vreme indelungata orasul. Aici amintim activitatea de defrisare a viilor din jur. In anul 1773, imparatul habsburg Iosif al II-lea, ordona refacerea cetatii, forma refacuta atunci fiind cea pastrata pana in zilele de azi. Atunci s-a inaltat si turnul in forma de hexagon alipit potcoavei centrale, dar si constructia cu doua nivele pozitionata pe latura de est a nucleului cetatii.
Dupa noua ani de la aceasta restaurare, cetatea a fost oferita orasului spre a fi cumparata. Pentru ca orasenii nu au dorit sa o cumpere, fortificatia a functionat o perioada ca si inchisoare in care stateau prizonieri turci si francezi. Pe durata epidemiei de ciuma s-a amenajat o sectie speciala pentru cei care prezentau asemenea simptome.
Cetatea este ca un labirint de stradute destul de reduse ca numar, dar suficient cat sa-i dea un farmec aparte. In centrul ei se afla un restaurant in care se pot organiza evenimente, dar cel mai mult mi-a placut terasa cu vedere spre Biserica Neagra.
Daca sunteti turisti va marturisesc cu drag ca am descoperit de un studio foarte bun pentru cazare in regim hotelier si anume Studio Citadelle. Studio-ul este localizat chiar in Centrul Vechi al Brasovului. Studio Citadelle este situat pe Strada Nicolae Balcescu, nr. 35, la doar 3 minute de mers pe jos fata de Piata Sfatului
Astfel, inchirierea unui studio in Centrul Vechi al Brasovului este exact ce va trebuie.