FC Brasov sau echipa de sub Tampa cum mai este cunoscuta, apare in anii 1930. Echipa a fost fondata in Sectia 15 a Uzinelor „Astra” Brasov. Acestea functionau in vara lui 1935 pe actuala platforma industriala Roman S.A.

fc-brasov

Echipa se poate mandrii cu performante notabile in jocuri din Cupele Europene si trofee interne. FC Brasov prezinta urmatorul palmares:

  • Pe plan national echipa FC Brasov a obtinut in Liga 1 locul doi de vicecampioana in sezonul 1959-1960 si de doua ori locul 3 in sezoanele 1973-1974 respectiv 2000-2001. In liga a doua echipa a fost campioana de 6 ori ultima data in sezonul 2007-2008, de doua ori vicecampioana si de 3 ori a obtinut locul 3. In Cupa Romaniei echipa a fost semi-finalista de 7 ori ultima data in sezonul 2010-2011 cand a fost eliminata de Steaua Bucuresti. Atunci a ratat astfel ocazia sa joace finala care a fost disputata chiar pe stadionul Tineretului din Brasov.
  • Pe plan international FC Brasov a castigat in sezonul 1960-1960 Cupa Balcanica. In sezonul 1965-1966 echipa de sub Tampa a ajuns pana in optimile de finala ale Cupei Oraselor Targuri (actuala Europa League). Ultima aparitie in cupele europene ale echipei a fost in Cupa UEFA (Europa League). Atunci FC Brasov a intalnit in primul tur din de calificari pe echipa italiana Internationale Milano.

Istorie FC Brasov

FC Brasov a avut ca orice echipa o stema/un simbol care a fost schimbat de mai multe ori pe parcursul anilor. Mai jos puteti vedea toate emblemele purtate de echipa pe parcursul anilor:

fc bv

De asemenea echipa a avut si mai multe denumiri de-a lungul istorie. Acestea au fost in ordine: Sectia 15 (Abschnitt 16, Rézs 15), Uzinele Astra Brasov (U.A.B.), Steagul Rosu Brasov, FCM Brasov si FC Brasov.

La infiintare echipa brasoveana avea alb-albastru ca si culori oficiale ale clubului. Acestea au ramas culorile brasovenilor pana în decembrie 1966. Schimbarea a venit in urma unui turneu al Echipei Olimpice de Fotbal a Romaniei in Uruguay.

Dupa un meci cu Peñarol, Csaba Gyorffy, legitimat la brasoveni, a primit de la capitanul Alberto Spencer tricoul cu care acesta jucase. Gyorffy a fost fascinat de combinatia dungilor galben-negre si a decis ca la intoarcerea in tara sa poarte la antrenamente tricoul primit.

Decizia de a schimba culorile clubului a plecat de la Silviu Ploesteanu. Acesta a considerat ca in noile culori brasovenii se vor vedea mai bine pe teren. Din ianuarie 1967 echipa de sub Tampa are galben-negru ca si culori oficiale. Acest lucru aminteste de echipa uruguayana Peñarol.

fc bv2

Stadionul Tineretului:

Stadionul Tineretului este arena oficiala a echipei. Aceasta a fost construita în 1936 si s-a numit Stadionul „Regele Carol al II-lea”. Extinderea tribunelor si construirea peluzelor s-a produs la inceputul anilor ’70. In urma acestor modificari arena a inceput sa organizeze doar meciuri de fotbal. Cu timpul s-a renuntat la pista de atletism. In urma lucrarilor din 2008, stadionul are instalatie de nocturna.

stadiontineretuluiiul5

Din pacate FC Brasov nu s-a mai inscris in campionat in sezonul 2017-2018. Pe data de 20 septembrie s-a anuntat falimentul clubului.

Totusi din fericire pentru a continua traditia fotbalistica din oras, suporterii FC Brasov, dupa modelul altor cluburi istorice de fotbal din tara intrate in faliment au fondat pe 14 iulie 2017, echipa AS „SR” Brasov. Aceasta echipa se vrea sa fie continuarea echipei vechi. In acest moment este lider in campionatul Ligii a 4-a Brasov. Noua echipa a Brasovului pastreaza ca si obiectiv promovarea.

SIGLA-AS-SR-BRASOV