Cum sarbatorile Pascale se apropie, am hotarat sa scriu despre un eveniment care are loc in Brasov in perioada Pastelui. Eveniment care, de la an la an a devenit din ce in ce mai cunoscut, oamenii venind din diferite colturi ale tarii pentru a lua parte la defilare.

juni1

Sarbatoarea Junilor este un eveniment care se desfasoara inca din anul 1910 avand o semnificatie aparte in randul brasovenilor. Acesta are loc in prima duminica de dupa Paste, in Duminica Tomii.

juni-brasoveni

Junii Brasovului

Junii sunt flacai in putere, dar si persoane mai in varsta din satul Schei. Cei mai batrani ii invata pe cei tineri pentru ca traditia sa fie dusa mai departe. Acestia sunt grupati in 7 cete: Junii tineri, Junii Curcani, Junii Batrani, Junii Dorobanti, Junii Albiori, Junii Rosiori si Junii Brasovecheni.

Bine organizati, acestia au un traseu foarte bine stabilit, pornind din Piata Unirii, un loc simbolic pentru Brasov, unde preotul bisericii sf. Nicolae sfinteste steagurile junilor. De acolo pornesc pe strada Muresenilor, apoi pe bulevardul Eroilor si imediat pe strada Republicii, pana in Piata Sfatului. Acestia defileaza calare pe cei mai frumosi cai. Atat podoabele cailor, cat si costumele junilor sunt foarte bine ingrijite, dand dovada de respect si devotament fata de traditie.

zilele-brasovului-juni
Dupa celebra defilare prin oras, acestia se indreapta spre Pietrele lui Solomon unde desfasoara competitii si celebra petrecere campeneasca. Cea mai faimoasa proba este cea a aruncarii buzduganului. La aceasta participa cei mai experimentati juni.

In timpul defilarii junii striga ,,Hristos a inviat”, iar participantii din public le raspund cu ,,adevarat a inviat”.

De ce este o zi importanta pentru orasul Brasov? Pentru ca in aceasta zi junii patrund in Cetate, fiind primiti cu ,,portile deschise”. Alaiul se va opri in fata mormantului marelui poet Andrei Muresianu si vor canta „Hristos a inviat!” si un pasaj din imnul „Desteapta-te Romane”. Dupa care cetele se despart in timp timp ce spectatorii striga „sa ne traiesti, vatafe!”.

sarbatoarea-junilor-iubescbrasov_b9804

Brasov a fost, este si va ramane un loc plin de legenda. Un oras in care mitul si traditia isi vor pune mereu amprenta asupra comunitatii.