Str. Aurel Vlaicu 66, Brasov 0722.39.60.35 [email protected]

In acest articol vreau sa va spun cateva cuvinte despre Laleaua Pestrita sau popular despre Floarea de Sah. Aceasta floare unica creste atat in Europa, cat si in cateva zone din tara noastra.

DSC_0126

Eu am fost sa fotografiez laleaua anul trecut la inceputul lunii aprilie destul de aproape de casa. Mai exact, in mlastinile din Harman, Brasov. Cand am ajuns acolo, spre surprinderea mea, in zona era un numar impresionant de oameni. Fiecare din ei era cu activitatea lui: unii la un gratar, altii cu masini de teren desi zona este rezervatie naturala, chiar si unii indivizi care culegeau cu non-salanta fiecare floare care le iesea in cale, desi aceasta este inclusa pe lista plantelor pe cale de disparitie.

DSC_0159

Floarea de Sah sau Laleaua Pestrita

Legenda spune ca denumirea de Floare de Sah provine de la curtea sahului Persiei. Floarea a fost denumita dupa Daria, o fata care era in slujba sahului. Daria muncea impreuna cu alte fete, toate imbracate in haine pestrite, iar ea era responsabila cu ingrijirea florilor din gradina.

Intr-o noapte Daria viseaza ca ii ofera unei tinere un buchet de lalele pentru mama ei bolnava. Tanara din vis in spune ca in schimbul acestui buchet, in gradina sahului, va inflori o lalea pestrita, lucru care s-a si intamplat.

Pe drumul de intoarcere catre casa dupa o vizita a sahului Persiei in Egipt, Daria se indragosteste de un tanar print. Cei doi se si casatoresc, iar Daria poarta in par lalele pestrite. Mama vitrega a printului comploteaza sa o omoare pe Daria, dar fara success. La aflarea acestui gest, ea si printul fug impreuna pe alte meleaguri unde planteaza din loc in loc bulbi de lalea pestrita, ca un simbol al prieteniei.

DSC_0170

Accesul catre mlastinile Harmanului se poate face cu masina din drumul judetean 112, pe portiunea dintre Harman si Podu Olt. Dupa aproximativ 2 km de la iesirea din Harman, pe partea stanga, se poate vedea un drum agricol care duce exact pana la mlastini. Accesul se poate face si cu masina pentru cei care sunt mai comozi. V-as recomanda sa mergeti la pas deoarece prin acest mod mediul inconjurator este protejat. Mai mult la pas veti avea timp si sa puteti aprecia mai bine frumusetea locului.

Denumirea stiintifica: Fritillaria meleagris

Habitat: locuri mlastinoase, umede, bahnoase sau turboase

Specificatii: Tulpina inalta de 20 – 30 cm, frunze alterne, late de 3 – 10 mm si lungi de 8 – 14 cm.