Pietrele lui Solomon din orasul Brasov este o zona de interes turistic situata in centrul unui amfiteatru natural. Pe langa faptul ca este un loc incarcat cu legende, este si o zona balneo-curativa. In zona aerul este bogat in oxigen si atmosfera este ionizata negativ.

DSC_0036

Legendele de la Pietrele lui Solomon

Una dintre legende spune ca denumirea de Pietrele lui Solomon are legatura cu regele Solomon al Ungariei. Acest rege a fost alungat de catre mama sa deoarece acesta si-ar fi ucis fratele. Pe langa faptul ca l-a alungat, mama acestuia a aruncat si un blestem greu asupra lui. Legenda spune ca regele era blestemat ca orice om care il intalnea avea posibilitatea sa il omoare. 

Fugind spre Brasov, regele alungat ajunge in cheile care ii poarta si numele. Aici a sarit cu calul de pe o stanca pe alta. Legenda precizeaza ca undeva pe una dintre stanci a ramas urma copitei calului sau care s-a impins puternic pentru a reusi sa traverseze valea.

DSC_0009

Eu unul am cautat urma de copita, dar o singura zi nu mi-a fost suficienta pentru a o gasi. In schimb am gasit in varf, undeva ascuns printre pietre, o marturie a iubirii …

DSC_0038

Legenda spune ca regele nu a reusit sa sara peste chei, acesta cazand in prapastie cu tot cu animal. Locul in care a cazut s-a despicat in doua si asa au aparut cele doua mari stanci. Acesta a supravietuit si pentru a nu mai fi recunoscut de catre alti oameni si-a dat jos coroana si a asezat-o pe un trunchi de copac.

Legenda spune ca de aici provine atat stema orasului, cat si denumirea acestuia de Kronstadt (Orasul Coroanei). Singura dovada a acestei legende este o pictura a regelui Solomon aflata pe o casa parasita care se degradeaza pe zi ce trece. Casa o putem gasi pe partea stanga chiar inainte de intrarea in parcare.

DSC_0072

Alta legenda spune ca Solomon ar fi ajuns aici deoarece era urmarit de catre dusmanii sai. Dupa ce a reusit sa sara peste prapastie, cei care il urmareau si-au gasit sfarsitul cazand in apa care ii purta numele (astazi cunoscut sub denumirea de raul Valea cu apa).

DSC_0022

Cum ajung la Pietrele lui Solomon?

Cei doi munti sunt o atractie turistica nu numai pentru brasoveni, ci si pentru cei din alte zone ale Romaniei si din strainatate. Atmosfera in zona este una relaxanta. In anotimpul cald este locul perfect pentru cei care sunt pasionati de escaladari montane si plimbari prin natura. La baza muntilor zona este special amenajata cu masute din lemn pentru cei care doresc sa faca un picnic.

Pana si drumul care urca la Pietrele lui Solomon, pe stradutele inguste cu case vechi, este unul foarte placut. Accesul se poate face pe jos sau cu masina pana in parcarea special amenajata. O alta alternativa este cu autobuzul nr. 50.