scheii1

Daca sunteti in vizita prin Brasov nu ar trebui sa parasiti orasul fara o plimbare prin Schei, vechiul cartier romanesc al Brasovului. Acest cartier este plin de strazi inguste cu piatra cubica si case cu acoperis rosu din secolul XVII.

Poarta Schei a fost singura cale de acces in Cetatea Brasovului, a romanilor care locuiau in Schei. Ei nu aveau voie sa foloseasca celelalte patru intrari, in timpul conducerii saxone – secolele XIII.

Unde ma pot plimba in Scheii Brasovului?

Plimbati-va pe Strada Prundului, catre Piata Unirii. Aici puteti vizita Biserica Ortodoxa Romana Sf. Nicolae si prima scoala romaneasca, aflata chiar langa biserica. Apoi rataciti pur si simplu pe strazile curbate care urca pe deal.

Luati aminte la manerele si inelele din fier de pe usi, precum si la intersectiile numeroase, fiecare cu istoria ei. Odata ajunsi la capatul vaii, o puteti lua pe vechiul drum catre Poiana Brasov, cea mai renumita statiune de schi a Romaniei.

Plimbati-va catre capatul sudic al cartierului si veti ajunge pe drumul din pietris care duce catre Pietrele lui Solomon. Acesta este locul in care, in fiecare primavara, mii de oameni se aduna pentru picnic si cantari. Un eveniment important este procesiunea junilor, care sarbatoreste singura zi din an in care romanilor li s-a permis accesul liber in orasul saxon.

Festivalul Tineretii are loc in prima saptamana dupa Paste si se adreseaza baietilor si barbatilor din Schei. Ei calaresc cai pe strazile orasului. Atmosfera este festiva: costume traditionale, cai impodobiti, muzica. Acest obicei este considerat un ritual initiatic, cand baietii trebuie sa treaca niste probe de maturitate si curaj. Un exemplu al unei astfel de probe este aruncarea ghioagei.

scheii2

In 1945, locuitorii din Schei au refuzat sa participe la manifestatiile de 1 mai, sarbatoarea Muncii Comunista. Pe parcursul unui kilometru, au distrus drumul care ducea la oras si au baricadat valea, afisand mesajul: “Pana aici, comunismul, de aici incolo Scheii”.

De atunci au trecut decenii, dar cartierul nu si-a pierdut din farmec si din traditiile locului.