Poarta Schei este in apropierea Portii Ecaterina, in Centrul Istoric al orasul Brasov. Poarta Schei a fost construita cu rolul de a fluidiza traficul marit din aceasta zona.

1

2

 

Poarta Ecaterinei este una dintre cele mai vechi, dar cu siguranta cea mai frumoasa poarta din oras. In ciuda tuturor dezastrelor si-a pastrat aspectul original pana astazi. A fost numita porta superior, porta corpus Christi sau porta sanctae Katharinae, ultima denumire fiind folosita si in prezent. Se afla chiar langa Poarta Schei si a fost timp de cateva secole singura poarta care oferea acces prin zidurile vestice ale cetatii.

Cladirea patrata cu patru turnulete, ca semn al jurisdictiei, era prevazuta cu un pod mobil cu lanturi pentru asigurarea trecerii peste santul cu apa. In interior erau galerii de lemn amplasate pe mai multe randuri, pentru aparare.

Rol Poarta Ecaterina

Cu aceasta ocazie Poarta Ecaterina a fost zidita si folosita in continuare ca si depozit. Construita din piatra si caramida in stil clasic, Poarta Schei are forma unui arc de triumf cu trei intrari. Una principala de mari dimensiuni in mijloc si doua intrari mai mici in stanga si in dreapta care sunt destinate pietonilor. Poarta este construita in stil neoclasic, curent dominant in arhitectura Brasovului din aceasta perioada.

Turnuletul elegant, din secolul al saisprezecelea, de la capatul Strazii Muresenitilor, care s-a pastrat ca monument istoric pretios, facea parte din complexul de cladiri al acestei porti.

Inscriptia in latina marcheaza momentul construirii portii cat. Aceste inscriptii atesta ca aceasta poarta a fost ridicata in urma vizitei imparatului Francisc I. la Brasov in anul 1817.

3

In zidurile ei erau opt gauri pentru “bombardele” aduse de la Praga. Marele incendii din 1689 si din 1738, precum si un cutremur de pamant, au facut mari stricaciuni portii.

Deasupra intrarilor laterale se regaseste o inscriptie in limba latina care marcheaza momentul construirii portii. Inscriptia marcheaza si vizita imparatului Francisc I. la Brasov fapt ce a dus la ridicarea acestei porti.

Poarta a fost renovata de curand la forma initiala.