Prima scoala romaneasca este locul unde copiii de toate varstele veneau sa invete tainele meseriilor. Ei deveneau uceni si invatau cele mai cautate meserii din vremurile acelea. Aici veneau tineri de pretutindeni sa invete sa devina notari, profesori si uneori preoti.
Scoala a inceput sa prinda forma ca si institutie undeva prin secolul XI-XII. O dovada este un manual, de 700 de pagini, numit ” Omiliar”. Aceasta este o carte despre virtutii, semn ca, inainte de toate, scoala te invata sa fii om.
Papa Bonifaciu vorbeste undeva prin anul 1399 despre ciracii (elevii) din Scheii Brasovului, care invatau scoala de la „pseudodascali”.
Sala de clasa “Anton Pann”
Atestata de cronica judetului prin anul 1495, cand „s-au zidit scoala si biserica”. Intreaga scoala din Schei este declarata ca si institutie de invatamant din 1390. Momentul a fost dat de emiterea de Bula papala a lui Bonifaciu al IX-lea.
In tot timpul existentei sale, in jurul scolii s-a fondat un spatiu de cultura. Aici s-au tiparit cele dintai carti de cultura in limba romana. Aceastea au aparut prin teascurile diaconului Coresi, scriindu-se prima cronica cu subiect romanesc, prima gramatica romaneasca de catre brasoveanul Dimitrie Eustatievici (1757), primul calendar almanah in literatura romana prin dascalul Petcu Soanu. Aici s-a format si o adevarata scoala de copiisti prin activitatea de traducere, copiere si transcriere a cartilor de cultura si cult de catre slujitorii bisericii si ai scolii.
In perioada medievala romanii din Schei, cu sprijinul voievozilor de peste munti au cladit biserica si scoala si au intemeiat un centru de rezistenta spirituala capabil sa reziste in timp.
Vechii scheieni, care practicau negot cu Moldova si Muntenia, dar ajunsese-ra sa strabata Levantul, Balcanii pana departe in Siria si Egipt, au protejat prin danii lacasul de cultura si invatatura. Acest lacas a devenit astazi Complexul muzeal Scheii Brasovului. Cele aproximativ 4.000 carti vechi si peste 30.000 documente precum si numeroase obiecte muzeale stau astazi straja la temelia istoriei. Ele ofera tuturor posibilitatea de cunoastere a adevarului care se derula istoric pe aceste meleaguri.