Muntele Tampa vegheaza falnic asupra vailor care astazi gazduiesc orasul Brasov. Tampa este unul dintre simbolurile orasului, muntele fiind pozitionat chiar in centrul lui. Aici se afla si cel mai inalt punct din oras, la aproximativ 960 m. De aici, privelistea este superba, avand o vedere asupra celor mai importante repere din Brasov.

1

Muntele Tampa apartine de masivul Postavaru si o mare parte din el este instituit ca rezervatie naturala si arie protejata la nivel national. Traseul pana in varful Tampei este considerat usor de catre excursionisti, putand fi „escaladat” chiar si fara echipament special. Din fericire pentru cei dornici doar sa se bucure de peisaj, exista o telecabina care ii poate transporta de la baza pana in varf.

Cu toate acestea, muntele Tampa nu este doar un simbol natural al orasului, ci si unul incarcat de legende care circula si in ziua de astazi. Aceste legende mi-a starnit si mie curiozitatea.

Lacul din maruntaiele muntelui

Se spune ca sub Tampa s-ar afla o pestera de mari dimensiuni care gazduieste un lac urias. Unii spun ca este un lac sarat, ramasita a unei mari preistorice, altii spun ca este un lac de apa dulce, ca dovada fiind izvoarele de apa dulce de la baza Tampei, partial secate in prezent. In cazul in care s-ar construi tunele pe sub Tampa, asa cum fusese o discutie a autoritatilor în anii 1940, acest lac ar putea inunda centrul orasului.

Pana in prezent, desi au fost facute studii, existenta lacului sau a pesterii nu a fost dovedita stiintific.

Banca sapata in stanca

Cred ca toti brasovenii si turistii care au avut ocazia sa faca o plimbare pe aleea de sub Tampa, au trecut cel putin o data pe langa banca sapata in stanca.

Despre aceasta banca rustica se spune ca a fost cioplita in memoria unui cuplu de indragostiti care au murit imbratisati, striviti de o piatra care s-a rupt din varful Tampei. Piatra a cazut peste ei, omorandu-i pe loc, la inceputul anilor 1800.

Aceasta legenda este atestata documentar din anul 1817. Se cunoaste si numele fetei care a murit: Ana-Maria. In plus, banca exista si astazi, iar oricine care se plimba pe aleea de sub Tampa se poate aseza pe ea.

2Balaurul de pe Tampa

Se spune ca un balaur care locuia intr-o grota de pe Tampa, odinioara teroriza locuitorii Brasovului.

Dupa ce balaurul a ucis copiii conducatorilor orasului, acestia au cautat sa se razbune. Balaurul a fost vanat, ani la rand, insa fara niciun rezultat. La un moment dat, un macelar a avut o idee salvatoare: a umplut cu piatra de var mai multe bucati de piele si carne de vitel, pe care le-a pus intr-o caruta, in fata grotei.

Balaurul a iesit, a mancat carnea din cateva inghitituri. Insa, dupa ce a baut apa, burta i s-a umflat asa de tare ca a plesnit. In felul acesta, brasovenii au scapat de teroarea balaurului din grota.

Aceasta legenda nu este atestata documentar, insa, se spune ca muntele Tampa are, si in ziua de astazi, forma unui balaur care doarme.

3

Tampa a fost relativ ferita de calamitati naturale. Cele mai mari pagube au fost provocate de catre incendii, mai cunoscute fiind cele din 1689, 1731, 1860, 1880 si 1946.

La poalele Tampei s-au construit in secolul al XV-lea doua turnuri de veghe. Acestea erau unite de cetate printr-un rand de ziduri, care se prelungeau, de asemenea, de la turnuri catre culmea muntelui. Probabil lasate in paragina incepand cu epoca armelor de foc, cele doua puncte de observatie au fost definitiv inlaturate in secolul al XVIII-lea.

4

Turnul Cutitarilor

Aflat in dreptul Bastionului Tesatorilor, avea vederea dechisa inspre Schei. Astazi nu a mai ramas nici o urma din acesta.

Turnul Cizmarilor

Situat mai sus de Bastionul Postavarilor, domina Blumana si Curmatura (zona dintre Tampa şi Dealul Melcilor). In zilele noastre se mai pot observa platforma pe care se afla precum si o buna parte din baza zidului de legatura care strabatea muntele.

In pestera din stanca Tampei a fost amenajat un restaurant cu berarie, care ulterior avea sa primeasca denumirea de Bethlen. Astazi se mai pastreaza doar terasa care ofera o superba panorama asupra orasului. Aici mai gasiti inca urme ale „cazilor” de piatra pentru racit sticle in mica pestera.

Cabana-restaurant Casa Padurarului 

Renovata de curand, dupa ce a suferit un incendiu, «Casa Padurarului» este un restaurant rustic asezat la poalele Tampei, aproximativ la jumatatea aleei pietonale. Construit la inceputul secolul al XX-lea, servea ca popas brasovenilor care se plimbau pe Promenada de sub Tampa. De langa aceasta locatie porneste telecabina care, in mai putin de trei minute, face legatura cu restaurantul Panoramic, aflat pe culmea muntelui.

5

Muntele Tampa prezinta o arie naturala cu o diversitate floristica si faunistica ridicata. Aceasta arie este exprimata atat la nivel de specii cat si la nivel de ecosisteme terestre.

6

Muntele Tampa este ultima creasta calcaroasa coborata din Muntele Postavaru. Ea se afla la aproximativ 400 de metri deasupra orasului Brasov. Tampa este singura rezervatie peisagistica din judetul Brasov.

De-a lungul timpului, pe Tampa au fost construite cladiri care amintesc de istoria acestor locuri. Aici s-a construit o cetate, o capela catolica si un monument care sarbatorea trecerea a 1000 de ani de la venirea triburilor maghiare din Panonia, cunoscut sub numele de Monumentul lui Árpád.